Subiektywne odczucie znikania zbyt dużej ilości oleju
Witam Kolegów!!!
Opisze pokrótce swoja przypadłość. Posiadam Octavie 1,9TDI silniczek ATD z 2001r przebieg 217tys zakupilem ja jak miała 209 tys i troche brala oleju jakies 0.3L na 3000km olej byl Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40. Poleciało mi uszczelnienie jednego pompowtryskiwacza i ropa poszla do oleju powodujac straszny "gnój" w glowicy jak i w misce olejowej, jedynym rozsądnym rozwiązaniem zeby to usunąć z glowicy byl poprostu jej demontaz i czyszczenie, przy okazji okazalo sie ze zawory sa troche podpalone wiec byly szlifowane wymieniane uszczelniacze zaworowe oraz byla planowana cala glowica, nowa uszczelka pod obudowe klawiatury, porzadnie uszczelniona miska olejowa tak ze nie ma zadnych wycieków. Silnik zalany teraz olejem MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W-40, kompresja na wszystkich 4 cylindrach wrecz idealna, silniczek pracuje swietnie zbiera sie żwawo jedyne co da sie zauwazyc to jak sie jedzie i depnie pedal do konca to poleci troche ( naprawde nie duzo ) niebieskawego - siwego dymku). Podejrzewam ze moze uszczelnienia turbiny juz puszczaja w znacznym stopniu.
Pytanko jest nastepujace czy da sie wymienic same uszczelniacze turbiny i jaki jest przyblizony ich koszt czy trzeba regenerowac całę turbo????a moze nie zawracac sobie glowy dolewac oliwe i cieszyc sie z jazdy octavia????
teraz robilem trase 2000km to dolalem 0,35L oliwy co radzicie?????
Wiatm
Mi tez bierze troche oleju, mniej wiecej tak jak tobie. U mnie puszcza taki dymek przy pierwszym odpaleniu po dluzszym postoju ale raczej czuc zapach ropy. Turbo mialem regenerowane, wszedzie sucho, icek suchutki, tez wymienialem uszczelniacze ale niewiele to pomoglo i diagnoza padla na zuzyte pierscienie olejowe, w maju bede je wymienial. U mnie nawet jak butuje to prawie zadnego dyma z tylu nie widac.
[ Dodano: Sob 12 Kwi, 14 20:57 ]
aha zapomnailem dodac ze przebieg realny mam ponad 400tkm i leje olej lotos 5w40, przy wymianie pierscieni zmieniam na valvoline maxlife 5w40
Panowie a moze wcale nie przejmowac sie tym ubywanie oleju tylko skoro wszystko pracuje w normie to dolewac tyle ile trzeba i jezdzic olej kosztuje ok 44zł za litr bedzie taniej i kieszen nie bedzie bolala,, jak myslicie????
jackit, U mnie przebieg prawie 202tys.olej pół syntetyk shellix od nowości i bierze od wymiany do wymiany 15tys.około 0,7l.Silnik suchy,turbo suche ogólnie żadnych wycieków.Autko śmiga jak burza.Na jesień czas było wyczyścić turbinke i tyle.Nie kopci na czarno przy deptaniu,jedynie przy odpaleniu np.po nocy zadymi troche na siwo,niebiesko i potem spokój.Ale czytałem na forum że te silniki tak mają.Dlatego jak ci wszystko gra to nie wywołuj wilka z lasu.Ciesz się z jazdy.
Tez tak mialem ze jak autko postało dluzej np. dobe to przy odpalaniu polecual siwawy dymek ale po wymianie uszczelniaczy zaworow przy okazji tego co pisalem wyzej juz nie zadymi przy odpalaniu.
jackit, Problem dymienia masz już rozwiązany.A to że bierze olej to się nie przejmuj.Dolewaj,obserwuj i śmigaj.Jak nie ma wycieku to spoko.Czytałem kiedyś na forum że dolewają 1l.i więcej między wymianą.
Komentarz